Anasayfa » Vitrektomi Ameliyatları Hakkında

Vitrektomi Ameliyatları Hakkında

Bize Ulaşın
Contact Us

Vitrektomi Ameliyatları

 

Vitrektomi, Vitrektomi ameliyatı

Vitrektomi Ameliyatları, retina ve vitreus ile ilgili çeşitli sorunları tedavi etmek için yapılan bir tür göz ameliyatıdır. Ameliyat sırasında göz cerrahınız tarafından vitreus çıkarılmaktave yerine başka bir solüsyon kuyılmaktadır. Vitreus, gözünüzün orta kısmını dolduran jel benzeri bir maddedir.
Retina, gözünüzün arkasındaki bir hücre tabakasıdır. Bu hücreler, beyninize görsel bilgi göndermek için ışığı kullanmaktadır. Normalde vitreus şeffaf olmak zorundadır. Böylece ışık gözünüzden geçebilir ve retinanıza ulaşabilmektedir.

Bazı problemler kanın ve kalıntıların bu ışığı engellemesine neden olması mümkündür. Vitrözünüzdeki yara dokusu da retinanızı yerinden çıkması veya yırtılması mümkündür. Bütün bunlar görüşü bozabilmektedir. Ayrılmış bir retina için cerrahlar bazen Vitrektomi yapmaları mümkündür. Vitreusun çıkarılması retinanıza daha iyi erişim sağlar ve retinanızdaki gerilimi azaltmaktadır.
Vitrektomi sırasında cerrahınız (Retina Hastalıkları Uzmanı) vitrözü kesmek ve emmek için küçük aletler kullanmaktadır. Ardından retinanızdaki bir deliği onarmak gibi diğer gerekli onarımları yaparlar. Retinanın uygun pozisyonda kalmasına yardımcı olmak için gözünüze hava veya başka bir gaz yerleştirilmesi mümkündür.

Neden Vitrektomi Ameliyatlarına ihtiyacım olabilir?

Aşağıdaki göz problemlerinden birine sahipseniz Vitrektomi Ameliyatına ihtiyacınızın olması mümkündür:

  • Diyabetik retinopati.
  • Retina dekolmanı.
  • Vitreus kanaması.
  • Göz içinde enfeksiyon.
  • Şiddetli göz yaralanması.
  • Retinanızın orta kısmında bir delik (makula).
  • Retinanızın orta kısmında bir kırışıklık.
  • Katarakt ameliyatı sonrası bazı sorunlar.

Tüm bu tıbbi problemler görme kaybına neden olması mümkündür. Tedavi edilmezse, bazıları körlüğe bile neden olur. Bazı durumlarda Vitrektomi kaybedilen görüşü geri getirmesi mümkündür. Acil bir durumda ameliyat yapılması gereklidir. Örneğin bir göz yaralanması gibi. Diğer durumlarda, göz doktorunuz ameliyatınızı önceden planlayacaktır.

Vitrektomi Ameliyatları tek seçeneğiniz olmayabilir.

Yukarıdaki tıbbi sorunlardan birine sahipseniz. Örneğin Diyabetik Retinopatiniz varsa, göz doktorunuz bunun yerine Lazer Fotokoagülasyon adı verilen bir prosedür önermesi mümkündür.
Ayrılmış bir retinanız yani Retina Dekolmanınız varsa, Lazer Tedavisi veya Pnömatik Retinopeksi adı verilen bir prosedür uygulanması mümkündür.

Bununla birlikte, karmaşık bir Retina Dekolmanınız varsa veya göz rahatsızlığınız vitreusta kanamaya neden olduysa, vitrektomiye ihtiyacınız olacaktır. Tüm tedavi seçeneklerinizin yararları ve riskleri hakkında Retina Uzmanı Göz Doktorumuza danışabilirsiniz.

Faydalı linkler:

Tecrübeli ve Uzman Göz Doktorlarımız Kimler?, Katarakt Ameliyatları Hakkında Bilmeniz Gereken Herşey. Hassas Profilli Hasta Programı Hakkında. Göz Tansiyonu Tedavileri Hakkında Bilmeniz Gereken Herşey.

Bize Ulaşın

Vitrektomi Ameliyatları Hakkında En Çok Merak edilenler.

Vitrektomi Ameliyatları riskleri nelerdir?

Çoğu insan Vitrektomi sayesinde başarılı şekilde tedavi olmaktadır. Ancak bazen komplikasyonlar görülmesi mümkündür. Riskleriniz yaşınıza, tıbbi durumunuza ve göz probleminizin özelliklerine bağlı olması mümkündür.

Vitrektomi Ameliyatlarına nasıl hazırlanmalıyım?

Vitrektomi Ameliyatına hazırlanmak için ne yapmanız gerektiğini Retina Uzmanı Göz Doktorumuza sormanız gerekmektedir. İşlemden önce herhangi bir ilaç almayı bırakmanız gerekip gerekmediğini sormanız gerekmektedir. Ameliyattan önceki gece yarısından sonra hiçbir şey yemekten kaçınmanız gerekecektir.
Göz doktorunuz, gözünüze ışık tutmak ve retinanızı incelemek için özel aletler kullanmak isteyebilir. Göz muayeneniz için gözlerinizi damla ile büyütmeniz gerekebilir. Ayrıca göz doktorunuzun retinayı görmesine yardımcı olan bir Göz Ultrasonu isteyebilir.

Vitrektomi Ameliyatları sırasında ne olur?

Ameliyatınız sırasında neler beklemeniz gerektiği konusunda retina uzmanı göz doktorunuzla konuşmalısınız. Ameliyatın detayları biraz farklı olabilir. Özellikle operasyonu Retina Hastalıkları konusunda özel eğitim almış uzman bir doktorumuz yapacaktır.

Genel olarak, aşağıdakileri bekleyebilirsiniz:

Ameliyat sırasında uyanık olmanız mümkündür. Rahatlamanıza yardımcı olacak bir ilaç verilebilir. Bu durumda, göz doktorunuz hiçbir şey hissetmediğinizden emin olmak için anestezik (uyuşturucu) göz damlaları ve enjeksiyonlar kullanılması mümkündür.
Diğer durumlarda, sizi uyutmak için anestezi almanız mümkündür. Neticede ameliyat boyunca derin bir uyku çekersiniz ve sonrasında hatırlamazsınız.

Vitrektomi Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Prosedürün bazı riskleri şunları içerir:

  • Enfeksiyon.
  • Aşırı kanama.
  • Gözde yüksek basınç.
  • Ameliyatın neden olduğu yeni Retina Dekolmanı.
  • Lens hasarı.
  • Katarakt oluşum hızında artış.
  • Ameliyattan sonra göz hareketi ile ilgili sorunlar.
  • Kırılma hatasındaki değişiklik.
  • Ayrıca ameliyatın orijinal probleminizi başarılı bir şekilde onarmama riski de vardır.

Bu durumda tekrar ameliyat gereklidir.

Vitrektomi Ameliyatılarında Doktorlar Ne Tür İşlemler Yaparlar?

Göz doktorunuzun sırası ile yapacağı işlemler:

  • Gözünüzün dış tabakasında bir kesi yaparak gözünüzü ortaya çıkaracaktır.
  • Gözünüzün beyaz kısmı olan sklerada küçük bir kesi yapacaktır.
  • Vitreus ve herhangi bir yara dokusu veya yabancı maddeyi çıkaracaktır.
  • Gerektiğinde gözünüze başka onarımlar yapacaktır. Örneğin, retinanızdaki yırtıkları düzeltmek için lazer kullanabilir. Bazı durumlarda, göz doktorunuz retinanızı yerinde tutmaya yardımcı olmak için gözünüze bir gaz kabarcığı enjekte etmesi mümkündür.
  • Vitrözü silikon yağı veya salin gibi başka bir sıvıyla değiştirecektir.
  • Cerrahi kesilerinizi dikişlerle kapatabilir, ancak dikişler genellikle gereksizdir.
  • Enfeksiyonu önlemeye yardımcı olmak için gözünüze bir antibiyotik merhem yerleştirilecektir.
  • Ve gözünüz bir koruma bandı ile kapatılacaktır.

Vitrektomi Ameliyatılarında Doktorlar Ne Tür İşlemler Yaparlar?

Argon Lazer Fotokoagülasyon Tedavisi

Argon Lazer fotokoagülasyon tedavisi:

  • Retina yırtıklarının tedavisinde.
  • Diyabete bağlı ileri retinopati tedavisinde.
  • Retina damar tıkanıklığı nedeniyle beslenemeyen retina bölgelerinin (iskemi) tedavisinde.
  • Bazı maküler (sarı nokta) ödemlerin tedavisinde.

Uzun yıllardır kullanılan bir tedavi yöntemidir.  Argon Lazer fotokoagülasyon tedavisinde retinanın çok küçük hasarlı bölgelerinde yanıklar oluşturulur. Bu tedavi poliklinik koşullarında uygulanmaktadır. Retina yırtığı tedavilerinde genellikle bir seans yeterli olurken, diyabete bağlı retinopati vakalarında birkaç seans lazer tedavisi gerekmektedir.

Genellikle, Argon Lazer Fotokoagülasyon, diyabetik veya retinal damar tıkanıklığı olan hastalarda, önceden meydana gelmiş olan görme kaybını iyileştirmekten ziyade, genellikle görüşü stabilize etmek ve gelecekteki görme kaybını önlemek için kullanılmaktadır.

Özellikle, diyabetik Retinopatiyi, Lazer fotokoagülasyon ile tedavi etmek için kullanılan bir tür prosedürdür. Biri fokal, diğeri pan-retinal tiptedir. Fokal tedavi, retinanın küçük bir bölgesinde, genellikle makula yakınında, sızıntı yapan spesifik kan damarlarını kapatmak için kullanılmaktadır. Pan retinal tedavisi, retinanın geniş bir alanı üzerinde gelişen yeni anormal kan damarlarının büyümesini yavaşlatmak için kullanılmaktadır. Retina uzmanı göz doktoru, kan damarlarının büyümesini durdurmak için retinada her seansta 600-700 lazer yanığı oluşturması mümkündür.

Vitrektomi Ameliyatlarından sonra ne olur?

Ameliyattan Sonra Beklenenler

Ameliyattan sonra ne beklemeniz gerektiğini Retina Uzmanı Göz Doktorumuza sormanız gerekmektedir.  Çoğu durumda, aynı gün eve gitmeniz mümkündür. İşlemden sonra birinin sizi eve bırakmasını planlamanız gerekmektedir. Göz doktorunuzun göz bakımıyla ilgili talimatlarına uyduğunuzdan emin olmalısınız. Enfeksiyonu önlemeye yardımcı olmak için antibiyotikli göz damlası almanız gerekecektir. İşlemden sonra gözünüz biraz ağrıyabilir, ancak reçetesiz satılan ağrı kesiciler almanız gerekebilir. Bir gün kadar göz bandı takmanız gerekecektir.

Vitrektominiz sırasında gözünüze gaz yerleştirildiyse, ameliyattan sonra konumlandırmayla ilgili belirli talimatları izlemeniz gerekecektir. Komplikasyonlardan kaçınmak için, işlemden sonra bir süre uçak yolculuğundan da kaçınmanız gerekecektir. Tekrar uçmanın sizin için ne zaman güvenli olacağını retina uzmanı göz doktorumuza sormanız gerekmektedir.

Prosedürün etkili olup olmadığını görmek için Retina Uzmanı Göz Doktorumuz sizi yakın takip altında tutacaktır. İşlemden sonraki gün planlanmış bir randevunuz olacaktır. Göz çevresinde görme azalması veya artan ağrı veya şişlik varsa hemen göz doktorunuza bildirmeniz gerekmektedir. Ameliyat sırasında gözünüze silikon yağı enjekte edilirse, sonunda gözünüzden çıkarmak için ek ameliyat gerekecektir.

Özellikle tıbbi durumunuz retinada kalıcı hasara neden olduysa, Vitrektomi Ameliyatınızdan sonra görüşünüz tamamen normal olmayabilir. Göz doktorumuza ne kadar sürede iyileşme bekleyeceğinizi sormanız gerekmektedir.

Vitrektomi Ameliyatları öncesinde öğrenmeniz gereken adımlar nelerdir?

Testleri veya prosedürü kabul etmeden önce aşağıdakileri bildiğinizden emin olun:

  • Testlerin veya prosedürün adı.
  • Testleri veya prosedürü yaptırmanızın nedeni.
  • Hangi sonuçların beklendiği ve ne anlama geldiklerini.
  • Testler veya prosedürün riskleri ve faydalarını.
  • Olası yan etkiler veya komplikasyonlar nelerdir?
  • Testler veya prosedür için ne kadar ödemeniz gerekecek?

Tecrübeli ve Deneyimli Göz Cerrahımız

Prof. Dr. Fevzi Şentürk, Göz Doktoru, Retina uzmanı, Our eye doctors, göz Doktorlarımız, Göz cerrahlarımız
Göz Hastalıkları Uzmanı

Prof.Dr. Fevzi Şentürk

Eğitim Bilgileri:

İlk, orta ve lise eğitimini Ankarada tamamladı. Sonrasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1994 yılında derece ile mezun olan Fevzi Şentürk, Göz Hastalıkları Uzmanlık eğitimini 2000 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesinden aldı. Özellikle Fevzi Şentürk, İstanbul Retina Enstitüsünde Retina Fellowship görevini tamamlamış ve yine bu kurumda Doçent ünvanını kazanmıştır. İstanbul Medipol Üniversitesinde Profesör ünvanını alarak halen Akademik kariyerine devam ettirmektedir. Bilhassa bilimsel ve klinik çalışmalarını retina hastalıkları, vitreoretinal cerrahi ve katarakt cerrahisi üzerine yoğunlaşmıştır.

Ödülleri, İştirak ettiği bilimsel araştırmalar ve Yayınları:

  • Retinal kapiller hemanjiom: AB interno cerrahi eksizyonu, 43. Ulusal Kongre Ödülleri, En İyi Video Birincilik Ödülü,2009
  • Kronik santral seröz korioretinopatisinde indosiyanin yeşili anjiografi rehberliğinde fotodinamik tedavi, Türk Oftalmoloji Gazetesi, En İyi Yayın Üçüncülük Ödülü, 2000
  • Retinal kapiller hemanjiom: AB interno cerrahi eksizyonu, 43. Ulusal Kongre Ödülleri, En İyi Video Birincilik Ödülü,2009
  • Kronik santral seröz korioretinopatisinde indosiyanin yeşili anjiografi rehberliğinde fotodinamik tedavi, Türk Oftalmoloji Gazetesi, En İyi Yayın Üçüncülük Ödülü, 2000
  • Vitreoretinal Cerrahi Teknikleri, İkinci Baskı, Hayat Tıp Kitapçılık, 2008
  • Göz Hastalıkları ve Anti-VEGF Tedavi 2010.
  • Oküler Elektrofizyoloji (TOD Eğitim Yayınları No 13) VEP’in anlamı, ISCEV standartlarında VEP kaydı ve parametreleri., 2011
  • Klinik Göz Atlası (Oxford Atlases in Ophthalmology), 2012
  • Göz Hastalıklarında Görüntüleme, Mikroperimetri, 2013
  • Oküler Elektrofizyoloji (TOD Eğitim Yayınları 1.Basım), Multifokal Elektroretinogram Kaydı ve Değerlendirilmesi, 2022.
  • Güncel Vitreoretinal Cerrahi (TOD Eğitim Yayınları), Retina ve Vitreusun Cerrahi Anatomisi, 2022.
  • Türk Tabipler Birliği
  • Türk Oftalmoloji Derneği
  • Türki Cumhuriyetleri Oftalmoloji Derneği
  • International Society for Clinical Electrophysiology of Vision (ISCEV)

Uzmanlaştığı Tedaviler ve Ameliyatlar:

  • Sarı Nokta Hastalığı ve Tedavileri
  • Retina Dekolmanı Tedavileri
  • Şeker ve Hipertansiyona Bağlı Retina Kanamaları ve Tedavileri
  • Gece Körlüğü (Tavuk Karası) Tedavileri
  • Santral Seröz Korioretinopati
  • Retina Damar Tıkanıklıkları
  • Epirentinal Mebran
  • Makula Deliği
  • Glokom göz Tansiyonu
  • Nörooftalmolojik Hastalıklar
  • Vitrektomi-Retina Ameliyatı
  • Göz İçi (İntravitreal) Enjeksiyon Tedavileri
  • Argon Lazer Fotokoagülasyon Tedavisi
  • Fotodinamik Tedaviler

Yabancı dil:

  • İngilizce
Ankara Tıp Fakültesi
Retina Hastalıkları
28 Yıllık Tecrübe
>25.000 Ameliyat
DAHA FAZLA

Düşük maliyetli Vitrektomi Ameliyatından mutlaka kaçının…

Ucuz bir Vitrektomi Ameliyatının sizin için uygun olduğunu düşünebilirsiniz. Ucuza bir televizyon satın alıyorsanız bu iyi olabilir, ancak görme kabiliyetiniz ile kumar oynamaya değmez. Ama bilinizki ucuz göz ameliyatı olmak demek, teknolojiden, hekim kalitesinden ve tıbbi bakım ve steril koşullarından feragat etmek ve en önemlisi risk almak demektir. Katarakt ameliyatı olmak isteyen bir hastanın üzerine düşen ve en çok dikkat etmesi gereken konular; son teknolojiye katarakt cerrahisi ve görüntüleme cihazlarına sahip, steril ortama sahip hastane ve tecrübeli, konusuna hakim doktor ve klinik ekibi seçmek olmalıdır. Tüm hastalarımıza sadece iki gözü olduğunu ve en önemli ve en hassas duyu organının gözleri olduğunu hatırlatmak isteriz.
Bu yapılanların hiçbiri Göz sağlığınızdan daha önemli değil ve biz kaliteden ve son teknolojiden ödün vermiyoruz. Fiyatlarımızı gayet anlaşılabilir, adil ve uygun olarak sizlere sunuyoruz.
Ücretlendirmemizde gizli maliyet yoktur. Vitrektomi Ameliyatını sizler için karşılanabilir ve uygun hale getiriyoruz.