Kornea Nakli – Keratoplasti
Kornea Nakli – Keratoplasti Ameliyatı
Kornea Nakli tıbbi değimi ile Keratoplasti ameliyatıdır. Korneanızın üst kısmının bir donörden alınan kornea dokusuyla değiştirmek için yapılan çok hassas cerrahi bir işlemdir. Kornea, gözünüzün üst kısmını kaplayan şeffaf, kubbe şeklindeki katmandır. Işığın veya görüntünün gözünüzden ilk geçtiği katman olup, gözünüzün net görebilmesindeki en önemli rolü oynar. Başarılı bir Keratoplasti ameliyatının, görme kabiliyetinizi geri getirmesi mümkündür. Özellikle gözünüzde kornea sebepli oluşan ağrılarınızı ağrıyı azaltarak, hasarlı veya hastalıklı bir göz görünümünü düzeltmesi mümkündür.
Bilhassa prosedürlerinin çoğu başarılıdır. Ancak kornea nakli, donör korneasının reddi gibi küçük bir komplikasyon riski taşır. Neticede bu işlem çok korneası hasar görmüş bir hastaya görüş kabiliyetini geri kazandırmak için yapılmaktadır. Bilhassa Kornea Nakli, kornea hastalıklarıyla ilişkili yaşanan belirti ve semptomları da hafifletmesi mümkündür.
Keratoplasti ameliyatı, Kornea “Organ” Nakli konusunda eğitim almış, tecrübeli ve yetkili bir Kornea Uzmanı Göz Cerrahı tarafından yapılması mümkündür. Bu çok hassas ve zor ameliyata için Kornea Uzmanı Göz Cerrahımızadan randevu alarak danışabilirsiniz.
Faydalı bağlantılara tıklayarak ulaşabilirsiniz: Tecrübeli ve Uzman Göz Doktorlarımız Kimler? Hassas Profilli Hasta Programı Hakkında. Protez Göz Ameliyatı Hakkında. Göz Üveal Melanomu – Göz Tümörleri Hakkında. Keratokonus Hastalığı Hakkında. Retina Hastalıkları ve Vitrektomi Ameliyatları Hakkında. Diyabetik Retinopati Hastalığı Hakkında
En çok sorulan sorular.
Kornea Nakli ile tedavi edilebilir hastalıklar veya belirtiler nelerdir?
Hastalıklar veya belirtileri
- Keratokonus hastası olanların kornea üzerinde yaşadığı olumsuz etkilerin ortadan kalkması.
- Korneanın incelmesi veya yırtılması nedenleri.
- Kornea enfeksiyonları veya yaralanmanın neden olduğu kornea yaralanması.
- Korneanın şişmesi.
- Tıbbi tedaviye yanıt vermeyen kornea ülserleri.
- Daha öncek geçirilen göz ameliyatının neden olduğu komplikasyonlar.
- Fuchs distrofisi, kalıtsal bir durum.
Kornea Nakli ameliyatının riskleri nelerdir?
Riskler
Özellikle Kornea Nakli nispeten güvenli bir ameliyattır. Yine de her tıbbi cerrahi operasyonda olabilecek komplikasyon riski taşır.
Örneğin:
- Göz enfeksiyonu.
- Göz küresi içindeki basınç artışı (glokom).
- Donör korneasını sabitlemek için kullanılan dikişlerle ilgili sorunlar.
- Donör korneasının reddedilmesi.
- Gözde Kanama.
- Retina dekolmanı veya şişme gibi Retina problemleri.
- Kornea reddinin belirtileri ve semptomları.
- Vücudunuzun bağışıklık sistemi yanlışlıkla donör korneasına saldırabilir. Buna ret denir ve tıbbi tedavi veya başka bir kornea nakli gerektirebilir.
- Görme kaybı.
- Göz ağrısı.
- Kırmızı gözler.
- Işığa duyarlılık.
Bilhassa Kornea Nakillerinin yaklaşık %10’unda reddedilme riski vardır.
Kornea Nakli nasıl yapılır ve yöntemleri nelerdir?
Özellikle Keratoplasti Ameliyatında, hastalıklı korneanın ya tümü veya kısmen çıkartılır. Akabinde yerine sağlıklı donörden alınan Kornea dokusu koyulur. Ayrıca hangi yöntemin izleneceğine Göz Cerrahımız karar verecektir.
Uygulanan Yöntemler:
- Penetran keratoplasti (PK) tam kalınlıktaki bir korneanın nakli demektir. Göz Cerrahımız, gözünüzdeki kornea dokusundan istenen büyüklükte ve boyutta boyutunda diske benzer bir dokuyu çıkarmak için hastalıklı korneanızı keserek çıkartır. Bu hassas dairesel kesimi yapmak için özel bir alet kullanır.
Uygun şekilde kesilen donör kornea açıklığına yerleştirir. Göz Cerrahımız daha sonra yeni korneayı yerine dikmek için çok ince “sutur” (dikişler) kullanır. Bu dikişler iyileşme sürecine göre doktorunuz tarafından sonradan alınır.
- Endotelyal keratoplasti (EK). Bu prosedürler, endotel ve endoteli yaralanma ve enfeksiyondan koruyan ince bir doku tabakası (Descemet membranı) dahil olmak üzere arka kornea tabakalarından hastalıklı dokuyu uzaklaştırır. Donör doku, çıkarılan dokunun yerini alır.
İki tip endotelyal keratoplasti vardır:
-
- Descemet stripping endotelyal keratoplasti (DSEK) olarak adlandırılan ilk tip, korneanın yaklaşık üçte birini değiştirmek için donör doku kullanır.
- Descemet membran endotelyal keratoplasti (DMEK) olarak adlandırılan ikinci tip, çok daha ince bir donör doku tabakası kullanır.
Özellikle DMEK‘te kullanılan doku son derece ince ve kırılgandır. Sonuçta bu prosedür DSEK‘ten daha zordur ve yaygındır.
Ön Lameller Keratoplasti (ALK)
İki farklı yöntem uygulanır. Epitel ve Stroma dahil olmak üzere ön kornea tabakalarından hastalıklı doku çıkarılır. Ancak arka endotel tabakasını yerinde bırakılır.
Kornea hasarının derinliği, sizin için doğru olan ALK prosedürünün türünü belirler. Özellikle yüzeysel ön lameller keratoplasti (SALK), korneanızın yalnızca ön katmanlarını değiştirerek sağlıklı stromea ve endotelyumu sağlam bırakır. Sonrasında kornea hasarı stromeanın daha derinlerine uzandığında derin bir ön lamel nakli (DALK) prosedürü kullanılır. Bir donörden alınan sağlıklı doku daha sonra çıkarılan kısmı değiştirmek için eklenir.
Yapay Kornea ile yapılan Keratoplasti (keratoprotez)
Özellikle bazı durumlarda donör korneası, nakil için uygun değil ise, yapay bir kornea (keratoprotez) kullanılması mümkündür.
Göz Cerrahımız hangi Kornea Nakli ameliyatı yönteminin sizin için en iyi olduğunu, işlem sırasında neler beklemeniz gerektiğini tartışacak ve işlemin risklerini açıklayacaktır.
Göz Cerrahımız Kornea Nakli işlemi sırasında rahatlamanıza yardımcı olacak bir sakinleştirici ve gözünüzü uyuşturmak için bir lokal anestezik damla kullanır. Veya tercihe bağlı olarak genel anestezi ile uyutulursunuz. Her iki durumda da, acı veya ağrı hissetmezsiniz.
Kornea Nakli ameliyatından sonrası neler beklenmelidir?
Ameliyattam sonra karşılaşacağınız durumlar:
İlaçlarınız doktorunuzun söylediği gibi kullanmanız gerekmektedir. Doktorunuz isze göz damlaları, ağızdan alınan ilaçlar verecektir. Bu göz damlaları yeni kornea’nızın vücudunuza uyum sağlamasına yardımcı olur.
Mutlaka gözlerinizi korumak için önlem almalısınız. Size verilen göz siperleri veya koruyucu gözlükleri iyileşme süresince kullanmalısınız.
Gözünüzü ovalamayın veya bastırmayınız. Hayatının geri kalanında gözünüze zarar vermemek için ekstra dikkat etmeniz ve önlemler almanız gerekecektir.
Özellikle tıbbi olarak sıkı takip edilemeniz gerekecektir. Neticede iyileşme sürecini izlemek ve komplikasyonları engellemek için ameliyattan sonraki sürelerde düzenli olarak göz doktorunuza kontrol olmanız gerekecektir.
Bilhassa Kornea Nakli yapılan çoğu kişinin görüş kabiliyeti kısmen veya tamamen düzelmesi mümkündür. Kornea naklinizden sonra her şeyin yolunda gitmezi sizin sağlığınıza bağlı olduğunu biliniz.
Komplikasyon ve kornea reddi riskiniz kornea naklinizden sonra yıllarca devam etmesi söz konusudur. Bu nedenle her yıl göz doktorunuza kontrollerinizi yaptırmanız gerekecektir. Kornea reddi riski genellikle ilaçlar ile yönetilmesi mümkündür.
Bilhassa ameliyattan sonraki süreçte gözünüz yeni korneaya uyum sağlamaya çalıştığından, görüşünüz başlangıçta ameliyattan öncekinden daha kötü olması mümkündür. görüşünüzün iyileşmesi birkaç ay sürecektir.
Özellikle korneanızın dış tabakası bir kaç ay içerisinde iyileştikten sonra göz doktorunuz görüşünüzü iyileştirebilecek tedaviler uygulanması mümkündür.
Kornea Nakilleri esnasında atılmak zorunda olan dikişler sebebi ile gözünüzde astigmat oluşacaktır. Bu da bazı noktalarda görüşünüzü bulanıklaştıracaktır. Doktorunuz dikişlerinizde ayarlamalar yaparak bu sorunu çözmeye çalışacaktır.
Yakın ve uzak görüşlülük gibi göz kırma kusurları gözlük, kontakt lens veya bazı durumlarda lazer göz ameliyatı ile sonradan düzeltilebilmesi mümkündür.
Düşük maliyetli Kornea Nakli Ameliyatından mutlaka kaçının…
Ucuz bir Kornea Nakli ameliyatının sizin için uygun olduğunu düşünebilirsiniz. Ucuza bir televizyon satın alıyorsanız bu iyi olabilir, ancak görme kabiliyetiniz ile kumar oynamaya değmez. Ama bilinizki ucuz göz ameliyatı olmak demek, teknolojiden, hekim kalitesinden ve tıbbi bakım ve steril koşullarından feragat etmek ve en önemlisi risk almak demektir. Kornea Nakli ameliyatı olmak isteyen bir hastanın üzerine düşen ve en çok dikkat etmesi gereken konular; son teknolojiye katarakt cerrahisi ve görüntüleme cihazlarına sahip, steril ortama sahip hastane ve tecrübeli, konusuna hakim doktor ve klinik ekibi seçmek olmalıdır. Tüm hastalarımıza sadece iki gözü olduğunu ve en önemli ve en hassas duyu organının gözleri olduğunu hatırlatmak isteriz.
Bu yapılanların hiçbiri Göz sağlığınızdan daha önemli değil ve biz kaliteden ve son teknolojiden ödün vermiyoruz. Fiyatlarımızı gayet anlaşılabilir, adil ve uygun olarak sizlere sunuyoruz.
Ücretlendirmemizde gizli maliyet yoktur. Kornea Nakli Ameliyatını sizler için karşılanabilir ve uygun hale getiriyoruz.