Anasayfa » Göz Kanseri – Üveal Melanomu

Göz Kanseri – Üveal Melanomu

Bize Ulaşın
Contact Us

Göz Kanseri – Üveal Melanomu Tedavisi

Göz Kanseri  (Üveal Melanomu), cildinize rengini veren pigment olan melanin üreten hücrelerde gelişen bir kanser türüdür. Gözleriniz deGöz Kanseri, Göz Üveal Melanomu, Göz Tümörü, Melanom melanin üreten hücrelere sahiptir ve Göz Kanseri gelişebilir. Üveal Melanomu aynı zamanda Oküler Melanom olarak da adlandırılmaktadır.

Özellikle Hastalık gözün aynaya baktığınızda göremediğiniz kısmında oluşmaktadır. Bu nedenle Göz Kanserinin tespit edilmesini zorlaştırmaktadır. Ek olarak, Göz Kanseri tipik olarak erken belirti veya semptomlara neden olmaz.

Üveal Melanomun tedavisi mevcuttur. Bazı küçük Melanomlarının tedavisi görüşünüzü etkilemeyebilir. Bununla birlikte, büyük Melanomlarının tedavisi tipik olarak bir miktar görme kaybına neden olmaktadır.

Belirtileri

Özellikle Göz Kanseri belirti ve semptomlara neden olmayabilir. Ortaya çıktıklarında belirti ve semptomları şunları içermektedir:

  • Görüşünüzde parlama veya toz lekeleri hissi (uçanlar).
  • İris üzerinde büyüyen karanlık bir nokta.
  • Gözünüzün ortasındaki koyu halkanın (göz bebeği) şeklinde bir değişiklik.
  • Bir gözde zayıf veya bulanık görme.
  • Periferik görme kaybı.

Ne zaman doktora görünmeli?

Özellikle Sizi endişelendiren herhangi bir belirti veya semptomunuz varsa mutlaka doktorumuzdan randevu olmalısınız. Bilhassa görüşünüzdeki ani değişiklikler acil bir durumu işaret eder, bu nedenle derhal doktorumuza başvurunuz.

Göz Kanseri Nedenleri

Bilhassa hastalığa neyin neden olduğu net değildir. Araştırmalar sonucunda, sağlıklı göz hücrelerinin DNA’sında hatalar oluştuğunda Göz Melanomunun oluştuğunu bilinmektedir. DNA hataları, hücrelere kontrol dışı büyümelerini ve çoğalmalarına sebep olmaktadırlar. Böylece mutasyona uğramış hücreler normalde ölecekleri zaman yaşamaya devam ederler. Bilhakis mutasyona uğramış hücreler gözde birikir ve bir Göz Melanomu oluşturmaktadır.

Göz Kanserinin oluştuğu yerler:

Özellikle Göz Kanseri en sık gözünüzün orta tabakasındaki (üvea) hücrelerde gelişir.

Üveanın üç bölümü vardır ve her biri Göz Melanomundan etkilenebilir:

  • Gözün ön kısmındaki renkli kısım olan iris.
  • Üveanın arkasındaki sklera ve retina arasındaki kan damarları ve bağ dokusu tabakası olan koroid tabakası.
  • Üveanın ön kısmında bulunan ve göze şeffaf sıvıyı (sulu hümör) salgılayan siliyer cisim.

Bilhassa Göz Kanseri, gözün en dış tabakasında (konjonktiva), göz küresini çevreleyen yuvada ve göz kapağında da oluşabilmektedir. Ancak bu tür göz Melanomu çok nadirdir.

Risk faktörleri:

Gözün primer Melanomu için risk faktörleri şunları içerir:

  • Açık göz rengi olanlarda, Mavi gözlü veya yeşil gözlü kişilerde Göz Melanomu riski daha yüksektir.
  • Beyaz tenli olanlarda, Beyaz tenli insanlar, diğer ırklardan insanlara göre daha fazla Göz Melanomu riskine sahiptir.
  • Yaş faktörü, Göz Melanomu riski yaşla birlikte artmaktadır.
  • Bazı kalıtsal cilt bozuklukları olanlarda, anormal benlere neden olan displastik nevus sendromu adı verilen bir durum, cildinizde ve gözünüzde melanom gelişme riskinizi arttırmaktadır.
  • Ek olarak, göz kapaklarını ve bitişik dokuları içeren anormal cilt pigmentasyonu ve uvealarında artan pigmentasyon (oküler melanositoz olarak bilinir) olan kişilerde de Göz Melanomu gelişme riski yüksektir.
  • Ultraviyole (UV) ışığa maruz kalanlarda, Göz Melanomunda ultraviyole maruziyetinin rolü belirsizdir. Güneşten veya bronzlaşma yataklarından gelen ışık gibi UV ışığına maruz kalmanın Göz Melanomu riskini artırabileceğine dair bazı kanıtlara rastlanmıştır.
  • Bazı genetik mutasyonlar, ebeveynlerden çocuklara geçen belirli genler Göz Melanomu riskini arttırabilmektedir.

Komplikasyonları:

Göz melanomunun komplikasyonları şunları içerebilir:

  • Göz içindeki basıncın artması (Glokom). Büyüyen bir göz melanomu glokoma neden olabilmektedir. Glokom belirtileri ve semptomları, göz ağrısı ve kızarıklığının yanı sıra bulanık görmeyi içermektedir.
  • Görme kaybı. Büyük Göz Melanomları genellikle etkilenen gözde görme kaybına neden olur ve Retina Dekolmanı gibi görme kaybına da neden olan komplikasyonlara neden olabilmektedir.
  • Küçük Göz Melanomları, gözün kritik bölgelerinde meydana gelirse bir miktar görme kaybına neden olabilmektedir. Vizyonunuzun merkezini veya yan tarafını görmekte zorluk çekebilirsiniz.
  • Çok ileri Göz Melanomları tam görme kaybına neden olabilmektedir.
  • Gözün ötesine yayılan Göz Melanomu, gözün dışına ve karaciğer, akciğerler ve kemikler dahil vücudun uzak bölgelerine yayılması mümkündür.

Teşhis konulması:

Göz Melanomunu teşhis etmek için doktorumuz şunları önerebilir:

  • Göz testleri: Doktorunuz gözünüzün dışını inceleyecek ve gözünüzün içindeki bir tümörü gösterebilecek genişlemiş kan damarlarını arayacaktır. Daha sonra aletler yardımıyla doktorunuz gözünüzün içine bakacaktır.
  • Binoküler dolaylı oftalmoskopi ile muayne: Doktorunuzun oftalmoskop ile gözünüzü muayene edecektir.
  • Slit Lamp Biyomikroskopisi muayenesi: Doktorunuz yuksek ışık kaynağına sahip olan bir biyomikroskop ile gözünüzün içini inceleyecektir.
  • Göz ultrasonu: Göz ultrasonu, gözünüzün iç görüntülerini üretmek yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanan bir cihaz ile test yapacaktır.
  • Tümör içindeki ve çevresindeki kan damarlarının görüntülenmesi (anjiyogram). Gözünüzün anjiyografisi sırasında kolunuzdaki bir damara renkli bir boya enjekte edilir. Boya gözünüzdeki kan damarlarına gider. Boyayı tespit etmek için özel filtrelere sahip bir kamera, birkaç dakika boyunca birkaç saniyede bir flaşlı fotoğraflar çeker.
  • Optik koherens tomografi OCT Görüntüleme testi. Üvea yolu ve retina bölümlerinin resimlerini OCT cihazı ile oluşturulmaktadır.
  • Test için şüpheli doku örneğinin çıkarılması. Bazı durumlarda, doktorunuz gözünüzden bir doku örneği (biyopsi) almak için bir prosedür önerebilir.

Örneği çıkarmak için gözünüze ince bir iğne sokulur ve şüpheli dokuyu çıkarmak için kullanılmaktadır. Özellikle doku, göz melanom hücreleri içerip içermediğini belirlemek için bir laboratuvarda test edilir. Kısaca Göz Melanomunu teşhis etmek için genellikle bir göz biyopsisi gerekli değildir.

Göz Kanserinin yayılıp yayılmadığını belirlenemesi:

Neticede doktorumuz, Melanomun vücudunuzun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığını (metastaz yapıp yapmadığını) belirlemek için ek testler ve prosedürler önermesi mümkündür.

Diğer testler :

  • Karaciğer fonksiyonunu ölçmek için kan testleri.
  • Göğüs röntgeni.
  • Bilgisayarlı tomografi (CT) taraması.
  • Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taraması.
  • Karın ultrasonu.
  • Pozitron emisyon tomografisi (PET) taraması.

Tedavisi:

Bilhassa Göz Kanseri tedavi seçenekleriniz, Göz Melanomunun yeri ve büyüklüğünün yanı sıra genel sağlığınıza ve tercihlerinize bağlı olacaktır.

Küçük Göz Melanomları acil tedavi gerektirmeyebilir. Melanom küçükse ve büyümüyorsa, siz ve doktorunuz büyüme belirtilerini bekleyip izlemeyi tercih edebilirsiniz.

Özellikle Melanom büyürse veya komplikasyonlara neden olursa, o zaman tedavi görmeyi seçebilirsiniz.

Radyasyon tedavisi:

Özellikle Radyasyon tedavisi, kanser hücrelerini öldürmek için protonlar veya gama ışınları gibi yüksek güçlü enerji kullanmaktadır. Radyasyon tedavisi tipik olarak küçük ila orta büyüklükteki Göz Melanomları için kullanılmaktadır.

Radyasyon genellikle, Brakiterapi adı verilen bir prosedürde doğrudan tümörün üzerine gözünüze radyoaktif bir plak yerleştirilerek tümöre verilmektedir. Sonrasında plak geçici dikişlerle yerinde tutulur. Gözünüze yerleştirilecek plak bir şişe kapağına benzer ve düşük radyoaktif parçacıklar içermektedir. Neticede plak, çıkarılmadan önce dört ila beş gün yerinde kalır.

Ayrıca Radyasyon, proton ışınları gibi radyasyonu gözünüze yönlendiren bir makineden de gelebilir (dış ışın radyasyonu veya teleterapi). Bu tip radyasyon tedavisi genellikle birkaç gün boyunca uygulanmaktadır.

Lazer tedavisi:

Bilhassa Melanom hücrelerini öldürmek için lazer tedavileri bazı durumlarda bir seçenek olabilmektedir.Özellikle Termoterapi adı verilen bir tür lazer tedavisi, kızılötesi lazer kullanır ve bazen radyasyon tedavisi ile birlikte kullanılmaktadır.

Fotodinamik terapi:

Fotodinamik terapi, bu tedavi için kullanılan ilaçları özel bir ışık dalga boyu ile birleştirmektedir. Özetle ilaç kanser hücrelerini ışığa karşı savunmasız hale getirmektedir. Tedavi, Göz Melanomunu oluşturan damarlara ve hücrelere zarar vermektedir. Özellikle Fotodinamik terapi, daha büyük kanserler için etkili olmadığı için daha küçük tümörlerde kullanılmaktadır.

Soğuk tedaviler:

Özellikle Bazı küçük Göz Melanomlarında, kanserli hücrelerini yok etmek için aşırı soğuk (Kriyoterapi) kullanılabilir, ancak bu tedavi yaygın olarak kullanılmaz.

Ameliyat:

Özellikle Göz Kanserini tedavi etmek için kullanılan operasyonlar, gözün bir kısmını çıkarma prosedürlerini veya tüm gözü çıkarma prosedürünü içermektedir. Hangi prosedürün uygulacağı Göz Melanomun boyutuna ve konumuna bağlıdır.

Seçenekler şunları içerebilir:

Bilhassa Melanom ve küçük bir sağlıklı doku alanını çıkarmak için cerrahi müdahale yapılabilmektedir. Neticede Melanom ve onu çevreleyen sağlıklı doku bandını çıkarmak için yapılan cerrahi, küçük Melanomları tedavi etmek için bir seçenek olabilmektedir.

Özellikle tüm gözü çıkarmak için Evisserasyon ve Enükleasyon cerrahisi uygulanmaktadır. Neticede Enükleasyon genellikle büyük göz tümörleri için kullanılmaktadır. Bilhassa tümör göz ağrısına neden oluyorsa da bu yöntemler kullanılması mümkündür.

Akabinde Melanomlu göz çıkarıldıktan sonra aynı pozisyona bir implant yerleştirilir ve gözün hareketini kontrol eden kaslar implanta bağlanarak implantın hareket etmesini sağlanmaktadır.

İyileşmek için biraz zamanınız kaldıktan sonra yapay göz (Protez) yapılır. Özellikle yeni gözünüzün ön yüzeyi, mevcut gözünüze uyacak şekilde özel olarak üretilir ve boyanır.

Faydalı bağlantılara tıklayarak ulaşabilirsiniz: Tecrübeli ve Uzman Göz Doktorlarımız Kimler? Hassas Profilli Hasta Programı Hakkında. Protez Ameliyatı Hakkında Bilmeniz Gereken Herşey. Kornea Nakli Keratoplasti Ameliyatı Hakkında. Diyabetik Retinopati Tedavileri Hakkında. Glokom-Göz Tansiyonu Tedavileri Hakkında.

Bize Ulaşın

Tecrübeli ve Deneyimli Göz Cerrahımız

Prof. Dr. Fevzi Şentürk, Göz Doktoru, Retina uzmanı, Our eye doctors, göz Doktorlarımız, Göz cerrahlarımız
Göz Hastalıkları Uzmanı

Prof.Dr. Fevzi Şentürk

Eğitim Bilgileri:

İlk, orta ve lise eğitimini Ankarada tamamladı. Sonrasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1994 yılında derece ile mezun olan Fevzi Şentürk, Göz Hastalıkları Uzmanlık eğitimini 2000 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesinden aldı. Özellikle Fevzi Şentürk, İstanbul Retina Enstitüsünde Retina Fellowship görevini tamamlamış ve yine bu kurumda Doçent ünvanını kazanmıştır. İstanbul Medipol Üniversitesinde Profesör ünvanını alarak halen Akademik kariyerine devam ettirmektedir. Bilhassa bilimsel ve klinik çalışmalarını retina hastalıkları, vitreoretinal cerrahi ve katarakt cerrahisi üzerine yoğunlaşmıştır.

Ödülleri, İştirak ettiği bilimsel araştırmalar ve Yayınları:

  • Retinal kapiller hemanjiom: AB interno cerrahi eksizyonu, 43. Ulusal Kongre Ödülleri, En İyi Video Birincilik Ödülü,2009
  • Kronik santral seröz korioretinopatisinde indosiyanin yeşili anjiografi rehberliğinde fotodinamik tedavi, Türk Oftalmoloji Gazetesi, En İyi Yayın Üçüncülük Ödülü, 2000
  • Retinal kapiller hemanjiom: AB interno cerrahi eksizyonu, 43. Ulusal Kongre Ödülleri, En İyi Video Birincilik Ödülü,2009
  • Kronik santral seröz korioretinopatisinde indosiyanin yeşili anjiografi rehberliğinde fotodinamik tedavi, Türk Oftalmoloji Gazetesi, En İyi Yayın Üçüncülük Ödülü, 2000
  • Vitreoretinal Cerrahi Teknikleri, İkinci Baskı, Hayat Tıp Kitapçılık, 2008
  • Göz Hastalıkları ve Anti-VEGF Tedavi 2010.
  • Oküler Elektrofizyoloji (TOD Eğitim Yayınları No 13) VEP’in anlamı, ISCEV standartlarında VEP kaydı ve parametreleri., 2011
  • Klinik Göz Atlası (Oxford Atlases in Ophthalmology), 2012
  • Göz Hastalıklarında Görüntüleme, Mikroperimetri, 2013
  • Oküler Elektrofizyoloji (TOD Eğitim Yayınları 1.Basım), Multifokal Elektroretinogram Kaydı ve Değerlendirilmesi, 2022.
  • Güncel Vitreoretinal Cerrahi (TOD Eğitim Yayınları), Retina ve Vitreusun Cerrahi Anatomisi, 2022.
  • Türk Tabipler Birliği
  • Türk Oftalmoloji Derneği
  • Türki Cumhuriyetleri Oftalmoloji Derneği
  • International Society for Clinical Electrophysiology of Vision (ISCEV)

Uzmanlaştığı Tedaviler ve Ameliyatlar:

  • Sarı Nokta Hastalığı ve Tedavileri
  • Retina Dekolmanı Tedavileri
  • Şeker ve Hipertansiyona Bağlı Retina Kanamaları ve Tedavileri
  • Gece Körlüğü (Tavuk Karası) Tedavileri
  • Santral Seröz Korioretinopati
  • Retina Damar Tıkanıklıkları
  • Epirentinal Mebran
  • Makula Deliği
  • Glokom göz Tansiyonu
  • Nörooftalmolojik Hastalıklar
  • Vitrektomi-Retina Ameliyatı
  • Göz İçi (İntravitreal) Enjeksiyon Tedavileri
  • Argon Lazer Fotokoagülasyon Tedavisi
  • Fotodinamik Tedaviler

Yabancı dil:

  • İngilizce
Ankara Tıp Fakültesi
Retina Hastalıkları
28 Yıllık Tecrübe
>25.000 Ameliyat
DAHA FAZLA

Düşük maliyetli Göz Tedavilerinden mutlaka kaçının…

Ucuz bir göz tedavisinin sizin için uygun olduğunu düşünebilirsiniz. Ucuza bir televizyon satın alıyorsanız bu iyi olabilir, ancak görme kabiliyetiniz ile kumar oynamaya değmez. Ama bilinizki ucuz göz ameliyatı olmak demek, teknolojiden, hekim kalitesinden ve tıbbi bakım ve steril koşullarından feragat etmek ve en önemlisi risk almak demektir. Göz tedavisi olmak isteyen bir hastanın üzerine düşen ve en çok dikkat etmesi gereken konular; son teknolojiye katarakt cerrahisi ve görüntüleme cihazlarına sahip, steril ortama sahip hastane ve tecrübeli, konusuna hakim doktor ve klinik ekibi seçmek olmalıdır. Tüm hastalarımıza sadece iki gözü olduğunu ve en önemli ve en hassas duyu organının gözleri olduğunu hatırlatmak isteriz.
Bu yapılanların hiçbiri Göz sağlığınızdan daha önemli değil ve biz kaliteden ve son teknolojiden ödün vermiyoruz. Fiyatlarımızı gayet anlaşılabilir, adil ve uygun olarak sizlere sunuyoruz.
Ücretlendirmemizde gizli maliyet yoktur. Göz tedavilerini sizler için karşılanabilir ve uygun hale getiriyoruz.