Blefarit – Göz Kapağı Kirpik İltihabı
Blefarit – Göz Kapağı Kirpik İltihabı
Blefarit göz kapaklarının iltihaplanmasıdır. Genellikle göz kapaklarının kenarları boyunca her iki gözü de etkilemektedir.
Genellikle kirpik diplerindeki küçük yağ bezlerinin tıkanmasıyla tahrişe ve kızarıklığa neden olduğunda ortaya çıkar.
Blefarit Hastalığın Belirtileri Nelerdir?
Belirtileri ve semptomları tipik olarak sabahları daha kötüdür.
- Sulu gözler.
- Kırmızı gözler.
- Yağlı görünen göz kapakları.
- Kaşıntılı göz kapakları.
- Kırmızı, şişmiş göz kapakları.
- Göz çevresindeki deride pullanma.
- Kabuklu kirpikler.
- Göz kapağı yapışması.
- Daha sık yanıp sönme.
- Işığa duyarlılık.
- Gözlerde kumlu, yanma veya batma hissi.
- Genellikle göz kırpmayla düzelen bulanık görme.
Ne zaman doktora görünmeliyim?
İyi hijyene rağmen iyileşmeyen Blefarit belirti ve semptomlarınız varsa – düzenli temizlik ve etkilenen bölgenin bakımı – doktorumuzdan randevu alınız.
Blefarit genellikle tedavisi zor olan kronik bir durumdur. Ayrıca rahatsız edici ve çirkin olabilmektedir. Ancak genellikle görme yeteneğinizde kalıcı hasara neden olmaz ve bulaşıcı değildir.
Blefarit Kirpik iltihabı nedenleri?
Blefaritin kesin nedeni net değildir. Aşağıdakilerden bir veya daha fazlasıyla ilişkili olabilmektedir.:
- Seboreik dermatit – kafa derisi ve kaşlarda kepek.
- Enfeksiyon.
- Göz kapaklarınızdaki tıkanmış veya arızalı yağ bezleri.
- Rosacea – yüzde kızarıklık ile karakterize bir cilt durumu.
- Göz ilaçlarına, kontakt lens solüsyonlarına veya göz makyajına karşı alerjik reaksiyonlar dahil alerjiler.
- Kirpik akarları veya bitleri.
- Kuru gözler.
Blefarit Komplikasyonları nelerdir?
Blefaritiniz varsa, aşağıdaki sorunları yaşayabilirsiniz:
Kirpik sorunları:
Blefarit, kirpiklerinizin dökülmesine, anormal şekilde büyümesine (yanlış yönlendirilmiş kirpikler) veya renk kaybetmesine neden olmaktadır.
Göz kapağı cilt sorunları:
Uzun süreli Blefarit nedeniyle göz kapaklarınızda yara izi oluşmaktadır. Veya göz kapağı kenarları içe veya dışa doğru dönmesi mümkündür.
Aşırı sulanma veya kuru gözler:
Anormal yağlı salgılar ve kepekle ilişkili pullanma gibi göz kapaklarından dökülen diğer kalıntılar gözyaşı filminizde birikebilir. (gözyaşını oluşturan su, yağ ve mukus solüsyonu).
Anormal gözyaşı filmi, göz kapaklarınızın nemli kalmasını engellemektedir. Neticede gözlerinizi tahriş edebilir ve kuru göz veya aşırı yırtılma belirtilerine neden olmaktadır.
Özellikle Arpacık, kirpik diplerinde gelişen bir enfeksiyondur. Sonuçta göz kapağınızın kenarında ağrılı bir yumrudur. Arpacık genellikle en çok göz kapağının yüzeyinde görünür.
Şalazyon, meibomian kisti. Kirpiklerin hemen arkasında, göz kapağının kenarındaki küçük yağ bezlerinden birinde tıkanıklık olduğunda bir şalazyon oluşur. Bu tıkanıklık, göz kapağının şişmesine ve kızarmasına neden olan bezin iltihaplanmasına neden olmaktadır. Özellikle temizlenebilir veya sert, hassas olmayan bir yumruya dönüşebilmektedir.
Bİlhassa kronik pembe göz, Blefarit, tekrarlayan pembe göz nöbetlerine (konjonktivit) yol açabilmektedir.
Korneada yaralanma. İltihaplı göz kapaklarından veya yanlış yönlendirilmiş kirpiklerden kaynaklanan sürekli tahriş, korneanızda bir yara oluşmasına neden olmaktadır. Yeterli gözyaşı olmaması kornea enfeksiyonu riskinizi arttırması mümkündür.
Hastalığın Teşhisi
Blefarit teşhis etmek için kullanılan testler ve prosedürler şunları içerir:
Gözlerini incelemek. Doktorunuz göz kapaklarınızı ve gözlerinizi incelemek için özel bir büyüteç kullanılmaktadır.
Test için cildi temizleme. Bazı durumlarda, doktorunuz göz kapağınızda oluşan yağ veya kabuk örneğini almak için bir bez kullanabilir. Bu numune bakteri, mantar veya alerji kanıtı için analiz edilebilir.
Hastalığın Tedavisi
Gözlerinizi yıkamak ve sıcak kompresler kullanmak gibi kişisel bakım önlemleri, çoğu Blefarit vakası için gereklidir. Kişisel bakım önlemleri yeterli değilse, doktorunuz aşağıdakileri içeren reçeteli tedaviler önerebilir:
Enfeksiyon ilaçları. Göz kapağına uygulanan antibiyotiklerin semptomların giderilmesini sağladığı ve göz kapaklarının bakteriyel enfeksiyonunu gideren ilaçlar. Bunlar, göz damlaları, kremler ve merhemler dahil olmak üzere çeşitli formlarda mevcuttur.
Topikal antibiyotiklere yanıt vermezseniz, doktorunuz oral antibiyotik önerecektir.
Enflamasyonu kontrol etmek için ilaçlar. Bunun için steroid göz damlaları veya merhemler kullanılmaktadır. Genellikle sadece diğer tedavilere yanıt vermeyen kişiler için tercih edilir. Doktorunuz hem antibiyotik hem de antiinflamatuar ilaçlar reçete edebilir.
Bağışıklık sistemini etkileyen ilaçlar. Topikal siklosporinin (Restasis), blefaritin bazı belirti ve semptomlarını hafiflettiği bilinmektedir.
Altta yatan koşullar için tedaviler. Seboreik dermatit, rozasea veya diğer hastalıkların neden olduğu Blefarit, altta yatan hastalığın tedavisi ile kontrol altına alınması mümkündür.
LipiFlow veya IPL gibi Göz Kuruluğu Hastalığı ve Tedavisi kullanmak bezlerin tıkanıklığını açabilmektedir.
Blefarit nadiren tamamen kaybolur. Başarılı tedavi ile bile, durum sıklıkla kroniktir ve göz kapağı fırçalamaları ile günlük bakım gerektirmektedir. Tedaviye yanıt vermezseniz veya kirpikleriniz de döküldüyse veya yalnızca bir gözünüz etkilendiyse, duruma lokalize göz kapağı kanseri neden olabilir.
Yaşam tarzı ve evde tedavi
Çoğu Blefarit vakası için gereken tek tedavi kendi kendine bakım önlemleri olabilmektedir.
Gözlerinizi her gün temizleyin
Blefaritiniz varsa, yanmalar sırasında günde iki ila dört kez ve durum kontrol altına alındıktan sonra günde bir veya iki kez bu kişisel bakım çözümünü uygulayın:
- Göz kapaklarınızdaki kabuklu birikintileri gevşetmek için kapalı gözünüze birkaç dakika sıcak bir kompres uygulayın.
- Temiz bir bez veya temiz bir parmak kullanarak göz kapaklarına sıkıca ama nazikçe masaj yapın.
- Kirpiklerinizin tabanındaki yağlı kalıntıları veya pulları temizlemek için hemen temiz bir bez veya ılık suyla nemlendirilmiş pamuklu uçu ile ve birkaç damla seyreltilmiş bebek şampuanı veya reçetesiz göz kapağı temizleyicisi kullanın. Her göz için farklı temiz bir bez kullanmalısınız.
- Bazı durumlarda, göz kapaklarınızın kenarlarını kirpiklerinize temizleme konusunda daha dikkatli olmanız gerekebilir. Bunu yapmak için göz kapağınızı nazikçe gözünüzden çekin ve bir bezle kirpik diplerini nazikçe ovalayın. Bu, bezle korneanızın zarar görmesini önlemeye yardımcı olacaktır.
- Göz kapaklarınızı bu şekilde temizledikten sonra doktorunuza topikal bir antibiyotik merhem kullanıp kullanmayacağınızı sorunuz.
- Göz kapaklarınızı ılık suyla durulayın ve temiz, kuru bir havluyla nazikçe kurulayınız.
Daha Fazla Ne Yapabilirim?
- Göz kapaklarınız iltihaplandığında göz makyajı kullanmayı bırakmanız yardımcı olacaktır. Makyaj, göz kapaklarınızı temiz ve kalıntılardan arındırmayı zorlaştırabilir. Ayrıca, makyajın bölgeye bakterileri yeniden sokması veya alerjik reaksiyona neden olması mümkündür.
- Reçetesiz suni gözyaşı deneyin. Bu göz damlaları kuru gözleri rahatlatmaya yardımcı olacaktır.
- Kepek ve akarları mutlaka kontrol etmelisiniz.
- Blefaritinizde kepek varsa, doktorunuzdan kepek şampuanı önermesini isteyin. Kepek şampuanı kullanmak Blefarit belirtilerinizi ve semptomlarınızı hafifletecektir.
- Göz kapaklarınızda günlük olarak çay ağacı yağı şampuanı kullanmak akarlarla başa çıkmanıza yardımcı olacaktır. Veya reçetesiz satılan %50 çay ağacı yağı ile haftada bir göz kapaklarınızı nazikçe ovmayı denemelisiniz. Altı hafta içinde iyileşme görmezseniz doktorunuzla iletişime geçmelisiniz. Ve cildinizi veya gözlerinizi tahriş ederse çay ağacı yağını kullanmayı bırakmalısınız.
Faydalı bağlantılara tıklayarak ulaşabilirsiniz : Göz Doktorlarımız Kimler?. LASIK Göz Ameliyatları Hakkında. DSR Göz Kanal Tıkanıklığı Tedavileri Hakkında. Göz Kuruluğu Tedavileri Hakkında. Göz Eti yürümesi Piterjiyum Hakkında. Glokom Göz Tansiyonu Hastalığı ve Tedavileri Hakkında. Periyodik Genel göz Muayeneleri Hakkında.Genel Göz Muayeneleri. Blepharitis Hakkında (Yabancı Kaynak).
Tecrübeli ve Deneyimli Göz Cerrahlarımız
Eğitim Bilgileri:
İlkokulu Trabzon’da bitiren Dr. Ofluoglu. Ortaokul ve Liseyi ise İstanbul’da tamamladı. Sonrasında 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Akabinde Göz hastalıkları ihtisasını Avusturya bulunan Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesinde başarı ile tamamladı. Ayrıca Türkiyedeki uzmanlık denkliğini ayrıca İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesinden almıştır. Göz hastalıkları uzmanı olarak 1997-2014 yılları arasında Taksim Alman Hastanesinde Göz Hastalıkları Uzmanı olarak çalışmıştır.İş Deneyimleri:
- Alman Hastanesi
- Galata Tıp Akademisi
Sertifikalar, Üyelikler, Bilimsel Yayınlar:
- Uluslararası Hakemli Dergilerde Yayınlanan Makaleler (Scı&Sscı&Arts And Humanities)
- Die Endeskopie Der Ablritenden Traenenwege. Akuchar,P.Novak,
- Ofluoğlu F.J:Steinkogler. Spektrum Der Augenheikunde (1985)
- Volumersatz Der Orbita Mit Bioplastique. F.J. Steinkogler , A. Kuchar,
- Novak, A.Ofluoğlu Spektrum Der Augenheikunde
- Türk Oftalmoloji Derneği
- Eoropean Society Of Cataract And Refractive Surgeons
- American Sociefty Of Cataract And Refractive Surgey
Uzmanlaştığı Tedaviler ve Ameliyatlar:
- Rekraktif Lazer Göz Ameliyatları: iLASIK (Femto Lasik), LASIK, LASEK, Trans Epitelial PRK (NO TOUCH) ve SMILE
- Katarak Cerrahisi (Akıllı Lens Ameliyatları)
- Keratoconus Tedavileri – Cross-Linking Ameliyatları
- Pterjiyum – Göz eti (Kuş Kanadı) Ameliyatları-
- Göz Kuruluğu Hastalığı ve Tedavileri
- Şaşılık Tedavileri
- Glaucoma- Glokom Göz Tansiyonu Tedavileri
- Diyabetik Retinopati – Şekere Bağlı Göz Hastalıkları Tedavileri
- Makula Dejenerasyonu Sarı Nokta Hastalığı Tedavileri
- İngilizce
- Almanca
Viyana Tıp Fakültesi
Refraktif ve Katarak Cerrahisi
35 Yıllık Tecrübe
>35.000 Ameliyat
Eğitim Bilgileri:
İlkokulu, Ortaokul ve Liseyi Bakü de tamamladı. 2010 yılında Azerbaycan Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Sonrasında Göz hastalıkları ihtisasını önce Bakü Milli Oftalmoloji Merkezi Azerbaycan da tamamladı. Ayrıca 2014 yılında Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Bursu almaya hak kazanarak, 2014-2018 yıllarında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim dalında Türkiyedeki uzmanlık denkliğini tamamladı ve 2018 yılına kadar üniversitede araştırma görevlisi ve göz hastalıkları uzmanı olarak görev yaptı. Ayrıca Dr. Huseynov Oküloplastik Cerrahi konusunda çalışmalarına devam etmiştir. Son olarak 2019-2022 yılları arasında Özel LIV Hospital Ulus Hastanesinde Göz Hastalıkları Uzmanı olarak çalışmıştır.İş Deneyimleri:
- Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi
- Özel LIV Hospital Ulus
Üyelikler, İştirak ettiği bilimsel araştırmalar:
- Peroperatif gelişen koroid dekolmanı ve yönetimi.
- Arka Polar Kataraktta Cerrahi Yaklaşım.
- Iatrogenic retinal artery occlusion caused by cosmetic facial autologous fat filler injections.
- Sigara Kullanımının Oküler Yüzey ve Kornea Sinirleri Üzerine Etkisi
- Diskoid lupus eritematozus’lu hastada lupus koroidopatisi
- Oküloplastik Cerrahi Yaklaşım
- Endoftalmi ve erken parsplanavitrektomi ile tedavisi
- Türk Oftalmoloji Derneği
Uzmanlaştığı Tedaviler ve Ameliyatlar:
- Rekraktif Lazer Göz Ameliyatları: iLASIK (Femto Lasik), LASIK, LASEK, Trans Epitelial PRK (NO TOUCH) ve SMILE
- Katarak Cerrahisi (Akıllı Lens Ameliyatları)
- Keratoconus Tedavileri – Cross-Linking Ameliyatları
- Pterjiyum – Göz eti (Kuş Kanadı) Ameliyatları
- Göz Kuruluğu Hastalığı ve Tedavileri
- Şaşılık Cerrahisi
- Glaucoma- Glokom Göz Tansiyonu Tedavileri
- Nörooftalmoloji
- Retina Hastalıkları Tedavileri
- Oküloplastik Cerrahi
- Üveit Hastalıkları
- Ektropiyon ve entropiyon cerrahisi – Göz kapağı şekil bozukluğu tedavileri
- Enükleasyon ve Evisserasyon Protez Göz Cerrahisi
Yabancı dil:
- İngilizce
- Almanca
- Rusça
- Azerice