Excimer Lazer Teknolojimiz Hakkında
Akıllı Lazer Göz Merkezlerinde, yeni teknolojiler kullanılarak geliştirilen 4. jenerasyon, 2022 model Excimer Lazer sistemleri kullanılmaktadır.
Konusunda uzman olan MCD Teknoloji tarafından Türkiye ye 2022 yıl Mart ayında getirilen, taşınabilir Online Robotik (1200 hz) Refraktif Excimer Lazer’i, Akıllı Lazer Göz Merkezlerinin tümünde göz cerrahlarımız tarafından başarı ile kullanılmaktadır. Yenilikçi teknolojiler ile donatılan Excimer Lazer, online uzaktan kumanda sistemleri ve yazılımları ile bilikte dünyada ilk defa göz cerrahlarına yönelik lazer göz tedavileri eğitimlerini almalarını sağlayan “Online Lazer Ameliyat Platformu” MCD Teknoloji mühendisleri tarafından geliştirilmiştir. Taşınabilir ve uzaktan yönetilebilir, Robotik teknolojiye sahip Excimer Lazer, 2022 Mart ayı itibarı ile MCD Teknoloji tarafından Türkiye ye getirilerek göz kırma kusuru olan ve şifa bekleyen hastaların hizmetine sunulmuştur.
“EYE TRACKER” ve Yakın Mesafeden Lazer Uygulama Özelliği
Yeni teknolojiler ile geliştirilen 1200 hz hızındaki Excimer Lazer, aktif “EYE TRACKER” teknolojisi Excimer Lazer üzerinde başarı ile kullanılmaktadır. Lazer göz ameliyatlarının başarısını etkileyen en önemli faktörlerin başında hastanın gözünü lazer atışı esnasında oynatması ve lazer atışının durmasıdır. Aktif göz takip teknolojisi sayesinde sıfır hata ile göze en yakın mesafeden 90 derecelik dik açı ile (7-8cm) lazer atışı hatasız olarak yapılabilmektedir. Göz üzerindeki en hassas bölgelere lazer ışınları atılırken göz hareket etse bile (limitler dahilinde) robotiktik sistem devreye girerek ve hastanın gözüne kilitlenerek, gözün istenen koordinatlarına sıfır hata ile lazer atışı yapılabilmektedir.
“Plume Removal Ability” Buhar bertaraf kabiliyeti.
Lazer Ameliyatında lazer ışınlarının kornea üzerinde atılması esnasında kornea dokusu buharlaşarak yok olur. Lazer ışınları sebebi ile buharlaşan dokunun yarattığı buhar lazer ışınlarını absorbe eder ve istenilen sonucun alınmasını engelleyebilir. Bu yüzden ameliyat esnasında oluşan buharın bir aspiratör tarafından emilerek lazer ışınlarının karşısına çıkması engellenir. Standart Excimer Lazer sistemlerinde 20 cm den atılan Lazer ışınları atılırken oluşan buhar yaklaşık 8 cm ilk bir uzaklıktan emilir. Fakat buhar emilene kadar 8 cm ilk mesafe kat etmesi esnasında Lazer ışını ile karşılaştığından tam olarak göze uygulanması gereken Lazer ışınının bir kısmı absorbe ederek kayıba uğratacağından göz cerrahının istenilen sonucun elde etmesine mani olabilmektedir. Bu sorunun ortadan kalkması için Excimer Lazer buhar aspirasyonunu göze 1 cm mesafeye kadar yaklaşarak buharlaşma aspirasyonu yapabilmekte ve 7-8 cm mesafeden den atılan Lazer ışınının oluşturduğu doku buharının Lazer ışının önüne çıkma riskini ortadan kaldırmaktadır. Böylelikle Ameliyatı yapan göz cerrahının istenilen düzeltme sonucunu almasına yardımcı olur.
Online Uzaktan Kumanda ve Robotik Ameliyat Sistemi
Excimer Lazerin online uzaktan kumanda ile kontrol ediliyor olması nedeni ile birden fazla göz cerrahı ve lazer mühendisi lazer göz ameliyatına Online olarak bağlanabilmekte ve operasyona iştirak ederek ameliyatın başarısına katkıda bulunmaktadır. Excimer Lazer Cihazının ameliyat öncesi kalibrasyonu ve ayarları tecrübeli mühendislerimiz tarafından gerektiğinde online olarak uzaktan yapılabilmekte veya takip edilebilmektedir. Bu sayede ameliyat öncesi tüm teknik parametreleri onaylanarak kayıt altına alınmaktadır. Online kumanda sistemi sayesinde çok önemli olan ameliyat öncesi ayar ve kalibrasyonlar hatta ameliyatın tüm süreci kayıt altına alınmakta ve ameliyatın “0” sıfır hata prensibi ile icra edilmesine yardımcı olmaktadır.
Online-robotik sisteme sahip 4. jenerasyon Excimer Lazer olma özelliğini taşımaktadır. Böylelikle Excimer Lazer tek bir dokunuş ile göz cerrahın el ile müdahalesine veya ayarına gerek kalmadan Robotik kontrol sistemi devreye girerek Lazer Cihazının hastanın gözüne yaklaşarak hatasız kilitlenmesini ve ameliyatın en doğru konumuna “0” sıfır hata ile gerçekleştirmesine imkan sağlamaktadır.
Dynamic Matrix Algorithm Özelliği
4. Jenerasyon Excimer Lazer in en önemli özelliklerinden biriside Dinamik Matrix Algoritmasıdır. Genelde Excimer Lazer ler gözümüzde her atılan lazer ışınını gözümüzü 0.5 mm2 ilk spot alanlarına bölerek maksimum 0.2 mm2 alan hassasiyeti ile lazer atışı yapabilmektedirler. Kısacası Standart Excimer Lazerler Gözümüzdeki görme alanını yaklaşık 200 eşit kutuya/alana bölerek lazer uygulaması yapabilmektedirler. 4. Jenerasyon Excimer Lazer “Dynamic Matrix Algorithm” teknolojisi sayesinde, lazer ışınlarının gözün üzerindeki uygulama alanını 10 kat daha hassaslaştırarak 2000 eşit alanda yani 0.02 mm2 spot alana bölerek daha hassas bir şekilde uygulamaktadır. Dinamik Matrix Algoritması sayesinde lazer ablasyon çözünürlüğü/hassasiyeti 0,5 mm2’den 0,02 mm2’ye indirgeyerek lazer uygulama alanını 2000 eşit parçaya bölünmesi ve “topo-guided” sistemi (Kornea Haritası) ile entegre çalışarak kornea da hedeflenen en iyi düzeltme sonucunu sağlamaktadır. Daha kolay anlaşılması için 1080p çözünürlüğe sahip ilk HD LED televizyonlar ile 10 K HD çözünürlüğe sahip son teknoloji LED televizyon arasındaki farkı hesaplayarak yapılan ablasyon netliğini daha iyi anlayabilirsiniz.
Optimize Edilmiş Uçuşan Lazer Tekniği
Standart Excimer Lazerlerde özellikle PRK nin gelişmiş versiyonu olan Transepitelyal PRK yani No-Touch uygulanması esnasında göz cerrahların en çok çekindikleri komplikasyonun başında ”Haze” yani ısı sebebi ile oluşan kornea ödemi gelmektedir. “Haze” komplikasyonu genel bir tanı olarak hastanın puslu/bulanık görmesi olarak risk tanımı yapılmaktadır, Bu yöntemde korneanız lazer ışınları nedeni ile normalden fazla ısıya maruz kaldığından göz cerrahı “Haze” riskini önlemek adına ameliyatta hastanın gözünüze bir takım ilaçlar ve prosedürler uygular fakat bu prosedürlerin uygulanması “Haze” riskini bertaraf etmek için %100 garantili değildir. Ayrıca “Haze” riskini önleyecek bir teknolojiye sahip excimer lazer cihazı kullanılmıyorsa, ameliyat sonrasında bir ihtimalde olsa “Haze” yani puslu görme riski oluşabilir. Ameliyat öncesi görme keskinliğiniz, kırma kusuru nedeni ile uygulanan ablasyon derinliğinde ve residual stromea üzerinde oluşacak bir “Haze” ameliyat sonrası kornea bulanıklığına neden olabilir. Kornea üzerinde ödem oluşması nedeni ile puslu/bulanık görme orta vadede 6 ay veya 1 yıl sürede kaybolabilir. Maalesef bu riski hasta için oldukça sıkıntı yaşatan bir komplikasyondur ve bazı hastaların ekstra cerrahi müdahaleye ihtiyacı olabilir. Bu istenmeyen durumun yaşanmaması için Transepitelyal-PRK (No-Touch) ameliyatlarına özel 4. Jenerasyon Excimer Lazerde ilk defa uygulanan “Optimized Flying Spot Technique” yani Optimize edilmiş uçan nokta tekniğini geliştirilmiştir. Bu teknik sayesinde ardışık atılan Lazer ışınlarının kornea üzerinde sebep olacağı termal ısınmayı bertaraf (en soldaki termal grafikte olduğu gibi) etmek için önceki ışınlar ile asla üst üste veya yan yana gelmeyecek şekilde hesaplanarak Transepitelyal-PRK (No-Touch) Lazer ameliyatı uygulaması yapılabilmektedir. Böylelikle Transepitelyal-PRK (No-Touch) ameliyatında oluşabilecek “Haze” yani Kornea ödemi komplikasyon riskini minimize edilmektedir.
Fraksiyonel Ablasyon Teknolojisi
Bu özellik sayesinde “Haze” yani Kornea Ödemi oluşumunu Transepiteliyal-PRK (No-Touch) ameliyatlarında minimize etmek için geliştirlen geniş açılı lazer uygulama teknolojisidir. “Optimized Flying Spot Technique” Optimize edilmiş uçan nokta tekniği ile entegre çalışan bu teknolojisi sayesinde Gözün görme alanına uygulanan lazer ışınları uçtan uca geniş lazer ışınları sayesinde korneanın aynı alanlarının ardı ardına atılan lazer ısınları sayesinde yüksek termal ısınmayı bertaraf etmekte ve “Haze” yani Kornea ödemi komplikasyon riskini minimize etmektedir.